Smartphonefabrikant Blackberry onderzoekt “strategische alternatieven”, waaronder een mogelijke verkoop of samenwerking met een andere partij.
Dat maakte het bestuur van de onderneming maandag bekend.
Een speciaal comité met daarin onder anderen topman Thorsten Heins bekijkt nu welke opties Blackberry heeft. De bestuurders benadrukken dat het onderzoek niet automatisch betekent dat het daadwerkelijk tot een transactie komt.
Persbureau Reuters stelde vorige week vrijdag al op gezag van ingewijden dat Blackberry aanstuurt op een vertrek van de beurs.
Concurrentie van Apple en Samsung
BlackBerry, dat tot voor kort door het leven ging als Research in Motion, is de afgelopen jaren ver achterop geraakt bij concurrenten als Apple en Samsung.
In het verleden moest BlackBerry het hebben van zijn populariteit onder zakelijke gebruikers, dankzij onder meer de sterke beveiligingssoftware en het kenmerkende geïntegreerde toetsenbord. De afgelopen jaren zag RIM echter zijn marktaandeel afkalven door de onderschatte populariteit van aanraakschermen en een achterstand in het aanbod in applicaties.
Het bedrijf heeft zijn hoop gevestigd op het nieuwe besturingssysteem BlackBerry 10. In het afgelopen kwartaal verkocht het concern uit Waterloo echter slechts 2,7 miljoen toestellen met dat systeem, veel minder dan analisten hadden verwacht.
Het aandeel kreeg daarop opnieuw een knauw. BlackBerry lijdt al geruime tijd verlies en heeft zijn beurswaarde zien decimeren tot minder dan 5 miljard dollar (circa 3,6 miljard euro). In 2008 was het bedrijf nog zo’n 84 miljard dollar waard.
Financieel sterke positie
Toch staat het bedrijf er naar eigen zeggen financieel gezien sterk voor. BlackBerry had op 1 juni van dit jaar ruim 2,8 miljard dollar aan cash op de bank staan. Zonder morrende beleggers krijgt het mogelijk meer ruimte voor een radicale koerswijziging en de daarvoor benodigde investeringen.
Grootaandeelhouder Fairfax Financial heeft geen plannen om zijn belang in Blackberry te verkopen. Directeur Prem Watsa van de investeringsmaatschappij zei dat hij het bedrijf blijft steunen. Om eventuele belangenverstrengeling voor te zijn, geeft hij zijn zetel in het bestuur van Blackberry op.
Overeenkomst met Dell
BlackBerry is niet het enige techbedrijf dat mogelijk van de beurs verdwijnt. Ook Michael Dell, oprichter van de gelijknamige computerfirma, wil zijn bedrijf van de beurs halen.
Buiten de hectiek van de beurs om wil hij Dell transformeren tot een bedrijf dat zich voornamelijk richt op het ontwikkelen van software en megacomputers voor datacentra in plaats van huis-tuin-en-keukencomputers. Hij heeft in de strijd om Dell echter concurrentie van miljardair Carl Icahn, die de beursnotering wil behouden.
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl